Volle Maan en het effect op jouw Slaap

Gepubliceerd op 27 maart 2024 om 16:11

Volle maan en het effect op jouw slaap

Soms slaap ik weleens een paar nachten wat minder, en dan blijkt het volle maan te zijn. Van andere dames hoor ik ook dat ze minder slapen tijdens vollemaan. Hoe komt dit toch?

Logischerwijs zou je denken dat het licht van de vollemaan jou wakker houdt, toch is dit niet de enige reden van jouw slapeloze nachten tijdens vollemaan.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de maancyclus invloed heeft op ons bioritme. Onderzoekers van de universiteit van Bazel onderzochten de invloed van de maancyclus op ons slaapgedrag en stelden vast dat er wel degelijk een verband bestaat. Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology.
Er werd in dit onderzoek het slaapgedrag van 33 proefpersonen bestudeerd. Hierbij werd de hormoonafgifte en ook hun oogbewegingen geregistreerd.


Bij volle maan daalde de hersenactiviteit met 30 procent. Het bleek ook dat de productie van melatonine afnam. Melatonine zorgt voor het inslapen en het doorslapen gedurende de nacht. Daardoor vielen de proefpersonen minder snel in slaap. Ook sliepen ze minder lang dan ze gewoonlijk deden.

 

Uit dit onderzoek blijkt dus dat de maancyclus een belangrijke rol speelt in ons bioritme en dus ook onze nachtrust. Ik vind het best wel een geruststellende gedachte voor het minder goede slapen tijdens volle maan.

 

Door Tineke Wiersma GezondeBalans4you.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.