Melatonine hoe kom je eraan?

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 14:14

Melatonine, hoe kom je eraan?

 

Wat is melatonine?

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je inslaap valt, normaal gesproken duurt dit maximaal 15-30 minuten. Ook zorgt het mede voor het doorslapen. Duurt het heel lang voordat je inslaap valt? Dan kan het zijn dat je een tekort aan melatonine hebt.

 

Melatonine maak je aan in de pijnappelklier

De pijnappelklier wordt ook wel epifyse genoemd, het is een piepkleine klier in het midden van de hersenen. De pijnappelklier is erg gevoelig voor licht en donker, en je raadt het al: hij reguleert o.a. het slaap- en waakritme.

 

Hoe krijg je de pijnappelklier zo ver om Melatonine aan te maken?

De pijnappelklier maakt van serotonine melatonine. Dus moet je dus wel eerst zelf serotonine maken. Serotonine wordt ook wel het geluk hormoon genoemd, het geeft je een gelukkig gevoel, je wordt er blij van. Misschien begrijp je nu waarom depressieve klachten en moeilijk slapen vaak samengaan.

 

Het serotonine recept

Om serotonine te maken hebben heeft je lichaam verschillende stoffen nodig, je kunt het zien als een recept. Ontbreekt er iets, dan gaat het recept niet lukken. Daarnaast is er daglicht nodig.

Tryptofaan is een eiwit en is nodig om Serotonine te maken, het lichaam kan het niet zelf maken. Je moet het dus uit voeding halen. Het zit veel in gevogelte, vlees, vis, eieren, melk, avocado, bananen, pinda’s, noten en zaden.

Daarnaast is er Magnesium, Zink, Vitamine B3 en B6 nodig. Dit zit veel in vis, schaal en schelpdieren, vlees, gevogelte, bananen, eieren, pinda’s, noten, avocado en groene groentes.

 

Het melatonine recept

Rond 19.00 uur begint de pijnappelklier met het maken van Melatonine

en gebruikt hier Serotonine voor. Je lichaam heeft het er maar druk mee 😊

Voor het recept is ook nog IJzer, Vit B11 en B12 en Vit C nodig. En nog een eiwit dat door de lever wordt gemaakt en waarvoor jij de grondstoffen moet eten. Het zit allemaal veel in vlees, lever, gevogelte, vis, eieren, avocado, noten, bananen, broccoli, groente en fruit.

En daarnaast heeft de pijnappelklier duisternis nodig. Bij blauw licht (van beeldschermen) wordt er geen melatonine aangemaakt.

 

Het is dus best wel een ingewikkeld recept, en hoe wonderlijk dat ons lichaam dat gewoon kan maken. Maar jij moet er wel wat voor doen, je moet de juiste voedingsmiddelen wel eten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.