Ga je slapen als je moe bent of pas als je slaperig bent?

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 14:50

Ga jij slapen als je moe bent of pas als je slaperig bent?

 

Mooie hoofdbreker vind je niet? En wat is eigenlijk het verschil, moe wordt ook weleens als synoniem voor slaperig gebruikt.

 

Wat is moe zijn?

Moe zijn is eigenlijk het tegenovergestelde van actie, dus je moet eerst in actie komen om moe te zijn. Je kunt fysiek moe zijn, van een zware training of een hele dag klussen bijvoorbeeld. Je kunt ook mentaal moe zijn als je bijv. thuiskomt van een zware werkdag of na een moeilijk gesprek. Je wilt dan lekker met de voetjes omhoog zitten. Je bent dan vaak ook futloos, hebt nergens zin in en soms ook niet echt vrolijk gestemd.  Normaal gesproken is dit niet het moment om naar bed te gaan. Je batterij is leeg, je moet dus opladen. Het liefst wil je niets doen, en al helemaal niet bewegen. Vaak helpt het, vooral als je mentaal moe bent, om lekker naar buiten, wandelen bijvoorbeeld te gaan of te gaan sporten.

 

Wat is slaperig zijn dan?

Je bent aan het geeuwen en kunt je ogen minder goed openhouden, het concentreren lukt niet echt meer. Er gebeurt iets in je hersenen, het hormoon adenosine (door is ie weer 😊) neemt toe, de spiegels zijn zelf hoog. Je hersenactiviteit begint te vertragen, je melatonineproductie is top. Je slaapsysteem staat te popelen om te starten. Ga je nu naar bed, wel in een donkere kamer, dan val je in slaap. Dus als je in de avond slaperig bent is het een perfecte tijd om naar bed te gaan. Voorkom dat je voor de tv in slaap valt. Gebeurt dit nl en je gaat daarna pas naar bed en lukt het niet altijd om gelijk weer in slaap te vallen. Sterker, je ligt soms erg lang wakker.

 

Ben je slaperig overdag? Mijn volgende column gaat over dutjes en powernaps

 

Door Tineke Wiersma Slaapcoach bij Gezondebalans4you.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.