Yoga houdt je jong!

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 15:08

Yoga houdt je jong! Nou wat wil je nog meer?

Yoga houdt je jong, echt waar, er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat het wel belangrijk is dat je er een leefstijl van maakt. Dus niet iedere week een uurtje en voor de rest verder met je hectische leven.

 

Onderzoekers van de universiteit van New Delhi boden hun proefpersonen een uitgebalanceerd yogaprogramma van twee uur per dag met meditatie, yoga en leefstijladvies. Het resultaat was opvallend. Uit bloedonderzoek bleek dat een aantal zogenaamde biomarkers mbt  celveroudering een verbetering lieten zien. Het ging hier oa om het cortisolgehalte en de lengte van de telomeren.

 

Telomeren?

Telomeren zijn stukjes DNA op de uiteinden van chromosomen die de rest van het DNA op dat chromosoom beschermen tijdens de celdeling. Bij elke celdeling gaat een uiteinde van het telomeer verloren en als de telomeer te kort wordt kan de lichaamscel zichzelf niet meer delen; de cel is ‘oud’.

Telomeren floreren bij goed stressmanagement, lichaamsbeweging, gezond eten en voldoende slapen. Beter daarop letten, geeft al effect na een paar maanden.

 

Maak er wel jouw leefstijl van!

Een van de onderzoekers is Dr. Rima Dada van het All India Institute of Medical Sciences. Het verjongende effect van yoga gaat volgens haar zeker op, maar het is geen ‘quick win’. Het komt niet alleen door het beoefenen van de yoga houdingen, maar ook de ademhalingsoefeningen en de meditatie. Wil je er echt profijt van hebben dan moet je toch wel dagelijks 30 tot 45 minuten hier mee bezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend een kwartier yoga oefeningen doen, en s avonds mediteren. Ademhalingsoefeningen kun je ook tussen de bedrijven door doen. In het begin is het wat zoeken, maar op een gegeven moment merk je dat je er profijt van hebt, je gaat relaxter door het leven.

 

De ontspanning is wel het belangrijkste, je leert zo ook rustig ademhalen in en na wat meer stress volle situaties

Je kunt de stress ook van je af ademen, dat werkt heel fijn. Daarnaast is het ook belangrijk om gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, het liefst in de buitenlucht. Maar dat alles gaat eigenlijk wel automatisch als je met de yoga bezig gaat.

 

Door Tineke Wiersma YogaNidra docente en Orthomoleculair Therapeut bij Gezondebalans4you.nl

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.