Helpt Magnesium om beter te slapen?

Gepubliceerd op 27 maart 2024 om 16:11

Helpt magnesium om beter te slapen?

Magnesium, je hebt er vast weleens van gehoord
Het is een supplement dat bij veel drogisten, natuurwinkels en zelfs supermarkten in de schappen ligt. Het staat bekend om zijn ontspannende werking, en wordt ook vaak gebruikt om beter te slapen. Er zijn heel veel varianten zoals poeders, sprays, vlokken voor in bad, capsules en tabletten. En dan ook nog in allerlei verbindingen. Zie jij door de bomen het bos nog?

Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal en is nodig bij de werking van zo’n 300 enzymen, dus heel wat processen in jouw lichaam zijn afhankelijk van magnesium. Een aantal functies: Het heeft een spierontspannende werking. Het is ook nodig bij de energie aanmaak. Ook speelt het een rol bij het reguleren van de neurotransmitters (geluk hormonen). Daarnaast heeft magnesium ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel en werkt positief op je gemoedstoestand.

Maar zorgt het ook voor een betere slaap?
Magnesium helpt je te ontspannen, zodat je beter kunt slapen. Ook bij aanmaak van het slaaphormoon melatonine is magnesium nodig. Wanneer je vaak gestrest bent gebruik je veel magnesium, bij een tekort aan magnesium raak je weer meer gestrest. Dit allemaal bevordert je natuurlijk slaap niet.

Verschillende soorten magnesiumsupplementen
In een supplement is er altijd een magnesiumverbinding met een andere stof, het is nooit los magnesium. De ene verbinding wordt beter opgenomen dan de andere.
Magnesium bisglycanaat is verbonden met het aminozuur glycine. Glycine is belangrijk bij het slapen, dus deze is mooi als je niet goed slaapt.

Andere goed opneembare verbindingen zijn Magnesiumtauraat, magnesiumcitraat en magnesiummalaat.
Voor uitwendig gebruik (voetenbadje) kun je magnesiumchloride gebruiken, dit zit in magnesiumvlokken. Je neemt via je huid magnesium op. Magnesiumsulfaat, ook wel Epsonzout of bitterzout is een verbinding met zwavel, fijn in bad na het sporten.

Hoe herken je een goed supplement?
Kijk altijd op de ingrediëntenlijst. Wordt hier alleen magnesium genoemd {dus niet als verbinding) dan heb je met de goedkope verbinding magnesiumoxide te maken. Deze is erg moeilijk opneembaar, je neemt het nagenoeg niet op, je hebt er dus niets aan. Daarnaast zitten er vaak veel synthetische hulpmiddelen in. Deze belasten jouw lichaam en werkt niet mee aan een goede slaap of om te ontspannen.

Wanneer kun je het beste magnesium innemen?
Het beste moment is ongeveer 2 uur voor dat je naar bed gaat, dus niet vlak voor het slapen gaan. Soms kan magnesium jou nl. weer veel energie geven, vooral als je behoorlijk uitgeput bent. Dan is magnesium niet een handig supplement voor het slapen gaan.

Wil je meer weten over een goed magnesium supplement?
Of een ander supplement of natuurlijk middel dat jou kan helpen om beter te slapen? Er is geen one-fits-all oplossing, ieder mens is verschillend en niet alles past bij jou, het is vaak een heel uitgezoek.

Tijdens een slaapconsult krijg je sowieso voedings- en suppletie advies. En ook tijdens de slaapcoachings sessies bespreken we de supplementen voor de slaap.

Meer weten www.gezondebalans4you.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.