Alcohol en slaap

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 14:50

Waarom kun je van alcohol niet goed slapen?

Het drinken van alcohol, vooral het eerste glaasje, geeft een ontspannen gevoel

Dit ontspannende effect komt doordat 2 neurotransmitters (GABA en Adenosine) geactiveerd worden.

Alcohol zorgt er daarnaast voor dat je meer durft, je hebt meer focus, dit komt door de neurotransmitter Dopamine. Dit effect is het grootst bij het eerste glaasje. Daarna neemt Adenosine het over en verslapt de aandacht. Drink je wat meer glazen dan heb je de neiging om in slaap te vallen. Dit komt doordat er veel Adenosine in je lichaam is.

 

Je valt dus makkelijker in slaap maar de kans dat je s nachts wakker ligt wordt groter

Adenosine ontspant je niet alleen zodat je in slaap valt maar reguleert ook de slaap. Wanneer je regelmatig alcohol drinkt wordt de gevoeligheid voor Adenosine minder. Dit geldt ook voor GABA, je hebt steeds meer alcohol nodig om je te ontspannen. Daarnaast wordt GABA omgezet in de neurotransmitter Glutamaat. Deze houdt je alert en geeft je een gejaagd gevoel, je wordt dus wakker. Het verstoort dus je slaappatroon en ook neemt stress toe. Dit is ook de reden dat je steeds wakker wordt.

 

Daarnaast gaat jouw lever de alcohol als eerste afbreken, je lichaam komt in een soort pauze stand te staan

Dit zorgt ervoor dat er geen glucose in de bloedbaan komt en je bloedsuikerspiegel wordt erg laag. Door deze pauzestand wordt alles wat je hebt gegeten opgeslagen als vet. Van de lage bloedsuikerspiegel krijg je een vreselijk hongergevoel en en je kunt hierdoor ook wakker worden.  

Dus een slaapmutsje? Of liever een kopje thee?

Door Tineke Wiersma  Slaapcoach bij gezondebalans4you.nl

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.