Bosbaden voor je Immuunsysteem

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 16:01

Wist je dat een boswandeling goed is voor jouw immuunsysteem?

 

In Japan doen ze aan forest bathing, dit is onderdeel van het erkende gezondheidsprogramma Shinrin-yoku dat in 1982 werd geïntroduceerd. Er is veel onderzoek gedaan in Japan naar de effecten van forestbathing. ‘Forest bathing’ betekent letterlijk bosbaden. Het is je overgeven aan de natuur, bij voorkeur in een bosrijke omgeving. Dus ontspannen wandelen, genieten van de natuur, luisteren naar de vogels en het ruizen van de wind door de bladeren. En natuurlijk heel veel frisse lucht, dus de heerlijke boslucht opsnuiven.

 

Want wist je dat de boslucht juist heel gezond is voor jouw immuunsysteem?

De bomen, vooral groenblijvende bomen, geven fytoncides af. Dit zijn essentiële oliën, ze ruiken aromatisch. De bomen doen dit om zich te verdedigen tegen beschadiging van o.a. insecten, bacteriën en schimmels. Zo beschermt het bos zichzelf en blijven de bomen gezond.

 

Een bestanddeel van fytoncides zijn terpenen en die bevorderen de aanmaak van NK-cellen (natural killer cells)

Deze NK-cellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, ze lokaliseren namelijk onregelmatigheden in onze cellen.  Ze herkennen door een virus geïnfecteerde cellen en doden deze cellen.

 

Ook vermindert een boswandeling onze stress en dit is ook gunstig voor ons immuunsysteem

Je stapt letterlijk even uit de dagelijkse hectiek en omgeeft je in de stilte van de natuur. De wandeling helpt je je hoofd leeg te maken. Je bloeddruk daalt en ook de stresshormonen adrenaline en cortisol dalen. Een boswandeling werkt dus stress verlagend! Besef dat een chronische verhoogde stress de werking van jouw immuunsysteem verlaagd. Adrenaline vermindert bijvoorbeeld de activiteit van NK- cellen. Dat is dus niet handig.

 

En neem jij binnenkort ook een bosbad?

 

Door Tineke Wiersma Orthomoleculair Therapeut Gezondebalans4you.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.